Thursday, February 26, 2009

Betalt.

Idag var det inget bett i fiskleveroljan.

Läser på bloggar om nerladdning och upphovsrätt. För mig är det självklart att upphovsmannen ska få betalt för sitt arbete, precis som alla andra som arbetar, inget mer snack om det. Men att tro att lagstadga mot nerladdning skulle stoppa piraterna och ge upphovsmannen sin rättmätiga ersättning är ju som att tro att Hammarby någonsin kommer att vinna Allsvenskan igen, det är bara mediahoror som kan tro något sådant, det är nya tider nu.

Det är ingen ny debatt. När Gutenberg kom med tryckpressen rasade tusentals munkar. Och det finns väl ingen som inte kopierat polarens lp-skivor till kassettband en gång i tiden. Det är väl bara att säga till bolagen som man sa då, som det är, att deras affärsidé är föråldrad, ska ni överleva är det bara att hänga med i utvecklingen.

Jag har inga svar. Men att ropa på polis tror jag inte på.


By the way. Såg en intressant dokumentär igår om fotograferna bakom Fidel och revolutionen, bland annat då om den fd modefotografen Korda och hans klassiska porträtt av Che, en bild som verkligen har spridits världen över utan att upphovsmannen fått sin ersättning. Fidel tyckte inte att upphovsrätt hade någonting med socialism att göra och avskaffade upphovsrätten på Cuba, istället gav han fotograferna en statlig lön, nu begriper jag såklart att det finns en hake med det. Men tanken är god. Grafikkonstnären som sen gjorde bilden känd i övriga världen släppte även han upphovsrätten fri, bra eller dåligt, avgör själv.

Som kuriosa kan jag nämna att första gången Korda skulle plåta Che, fick han frågan var han kom ifrån, från Havanna svarade Korda stolt. Då har du skurit sockerrör undrade Che. Nej det har jag aldrig sa Korda. Då arbetar du en vecka med det innan du får fotografera mig svarade Che. Vilket Korda gjorde.

Upphovsmannen måste få betalt för sitt arbete. Frågan är bara hur. Det är där debatten måste läggas. Och vi måste se alla möjligheterna med fildelning i stället. Som sagt, häng med eller bli akterseglad, det finns bara de två valen.

Annars har jag blivit bjuden på god hemlagad ostpaj av en trevlig kvällstidningskrönikör idag. Vi arbetar med en utställning om Rosengård i Malmö. Hon skriver och jag knipsar, såklart.

T.