Sunday, March 11, 2007

Skiten ska upp.

Hade ett långt samtal med en ung fotograf. Hon har knäppt på en fritidsgård i Rosengård. Malmö. Bilder med ett tydligt ställningstagande, bilder som berättar något viktigt, bilder med engagemang. Kort sagt. -Fotografi. Då menar jag inte bilder (läs avbildningar) som vi dagligen blir översköljda av. Jag menar bilder som berör, bilder som får kidsen på fritidsgården att se sig själv, ärliga bilder. Bilder som beslutsfattarna måste se. Nu. Nyanserade bilder.

Jag har fått äran att ta del av hennes kontaktkartor. Där finns något. Något bra. Något jag menar är fotografi. Bild. Sådana bilder, som är sådär jävla ovanliga idag, idag när alla ska blanda in konst i skiten. När det egentligen bara handlar om att få oss att se vår samtid ur ett annat perspektiv. Att putsa rutan. Det gör hennes bilder. Skärper blicken.

Vi pratade om hur hon ska gå vidare. Var skiten ska visas. Det är viktigt att bilderna ses, ses av människor som tar beslut, som kan få en inblick i den verklighet som råder. I foajen till kommunhuset ska de naturligtvis hänga. Stora, svarta fiberprintar på rad, utan slut. Ingen ska kunna värja sig. Ingen ska kunna förneka. Rakt upp i ansiktet, utan pardon, utan samvetskval. Pang på bara. Smack.

-Så här lever nästa generation i Sverige 2007. Varför är det så. Ställ dig mot väggen och svara. Svara nu. Du har tagit besluten.

Detta är bildens kraft. Hoppas hon orkar bara. Det är mycket jobb kvar. Ett hårt jobb. Det är bara hon själv som kan göra det. Ingen kan lösa det åt henne. Tror hon orkar.

Administrativt
Mörkrumsslit
Telefonsamtal
Tiggarbrev
Sömnlösa nätter
Montering
Marknadsföring

Sen när skiten är uppe. För skiten ska upp. Då ska hon ordna en föreläsning på fritidsgården. Prata om fotografi, om sitt arbete, om bildens kraft. Få kidsen att vända sin ilska till något kreativt. En workshop. Få dom att plåta sig själv, sin vardag, sin tid. Ge dom engångskameror, knäppa någon vecka, återkomma. Samlas igen, ha en bildgenomgång, göra en utställning. En utställning inifrån.

Det kommer att bli skitbra. Hoppas hon orkar. Det kan vara tungt. Behöver inte vara det.

Det kan vara enkelt. Är enkelt. Så enkelt är det.

T.