Sunday, July 6, 2008

Större Flotta.

Det bråkas om ståkkolmsplanket. Om urvalsprocessen. Visst, jag kan hålla med, en riktigt dåligt idé, men även ett riktigt dåligt engagemang från ståkkolmsfotograferna. Att bara få ihop cirka femtio deltagare är lite pinsamt. Det skvallrar väl mest om någon slags hybris*, eller kanske är det så att fotoståkkolm är som ett sjunkande skepp. Ett gammalt flaggskepp som gjort sitt och ligger i dockan och slumrar, drömmer om fornstora dar och sin akterseglade betydelse, medan det lurar nybyggda fullriggare bland svenska vikar och vass.

Men i alla fall, det är bara att ta nya tag till nästa år. Malmö och Göteborg har vaknat, nu gäller det att väcka Sundsvall. En vision, en fullt genomförbar vision; fyra plank runt om i Sverige samtidigt, samma dag. Vilken manifestation för svensk fotografi det kan bli. Ett helhetstänk. Det skulle landets fotografi må bra av. Det är viktigt att förstå den nya tiden, geografin är inget hinder längre, det seglar redan massor av tungt beväpnade slagskepp ute i svenska vatten.

Malmö-Göteborg-Ståkkolm-Sundsvall. Under samma flagg. Svensk fotografi behöver riva murar istället för att förstärka de gamla.


Kom ihåg vem som sa det först.

Hälsar// Amiral Thomas H Johnsson.

*Hybris var inom grekisk mytologi att vilja efterlikna och/eller överträffa gudarna. Då begår man hybris och går oftast under. Hybris kan då användas som en synonym till storhetsvansinne. Ett annat ord för hybris är övermod, det fanns ingen värre synd än detta övermod.