Saturday, July 2, 2011

Rapport Från Ett Mörkrum.

Det var väl ett par veckor sedan jag skrev sist. Jag lever och lever vidare ett tag till, och det är mycket fotograferande, dag som natt, nästan, och där i mellan en sväng till Budapest, en stad jag kom att tycka om som en blandning av Paris och Berlin. I höst blir det en liten budapestutställning på några festivalväggar någonstans. Jag gör uppdrag som jag skulle kunnat göra gratis, inte för att jag någonsin skulle göra det, men mina uppdragsgivare ger mig fria händer. -Gör som du vill och brukar. Så som i böckerna. Alltså promenerar jag och omkring på gatorna och knipsar mina bilder. Det är visserligen inte knipsandet i sig jag går igång på. Det är mer hur jag gör det - det är alla människor jag möter som ger mig bilderna. Människor som bjuder in mig i sina hem och berättar sina historier och låter sig fotograferas i mer eller mindre privata sammanhang. Det är väl det som kallas fotografi. Det är i alla fall så jag ser på det idag.

Härom veckan var jag på byrån och personligen levererade delar av materialet. Gatubilder i färg som printar. AD´n, en man i sextioårsåldern med fyrtio år i branschen tittade länge på bilderna, tog långsamt av sig sina glasögon, kikade upp och sa nästan muttrande: -Detta är ju konst. Detta borde vi göra en utställning och bok av. Jag ska ta upp det med kunden på måndag. Så är det. Det lönar sig att vara envis och vägra låta sig anpassas. Eller som min polare P uttryckte det där han satt på bänken i skuggan under trädet med den lila påsen mellan sina ben: -Vuxen är bara en synonym för anpassad. Där fick han till det. Kan jag tycka.

Bilderna nedan är till salu. Alla i en signerad och numrerad upplaga om nio exemplar per print. De levereras på Silver Rag* i storlek 30 cm x 40 cm. Pris 3 500 kronor styck eller 9 000 kronor för alla tre som i ett paket. Bara skicka ett mig ett mail så löser det sig.
Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid ... det spelades bättre boll på gräsplanen hemma vid.

T.

* Silver Rag är ett av marknadens bästa fotopapper. Färgomfånget är mycket stort (bättre än vanliga kemiska fotopapper), svärtan är mycket djup med god detaljrikedom i de djupaste skuggpartierna. Hållbarheten är mer än dubbelt så lång som vanliga färgfotografier. Silver Rag är helt fritt från optiska vitmedel och gulnar därför inte med tiden. Silver Rag är skapat för fotografer som ställer högsta krav på bilderna och pappret har samma ytstruktur som de klassiska mörkrumsprintarna med fiberbas.