Sunday, June 29, 2008

Större Drömmar.

Det började med -White Riot. Det var då jag vaknade på något vis. Det var då jag förstod att världen var större än radhusen och högstadieskolans korridorer. Större än trimmade blå mopeder. Större än blyga kärleksblickar och nyknoppade flickbröst i minidiscots dunkel. Det var då jag gav mig iväg. Det var då jag förstod att jag ville ha mer. Det var då rektorn pratade allvar och jag inte lyssna. Det var då jag gick ut och aldrig kom tillbaka.

Det var då drömmarna blev större.

T.

Saturday, June 28, 2008

Två Sommarcitat (plus ett bonuscitat).

Först ett som tröst. Ur Albert Camus tacktal under nobellprisutdelningen.

"Man kan inte vara en betydande konstnär om man inte är emot sin tids samhälle."

Nummer två får bli som tröst det med. Leonardo da Vinci sa någon gång såhär.

"Jag trodde livet gick ut på att lära sig leva, nu förstår jag att det går ut på att lära sig dö."

Som bonuscitat blir det Marlon Mansons kloka svar på frågan vad han skulle säga till dagens unga.

"Jag skulle inte sagt någonting...jag skulle lyssnat."

T.

Tuesday, June 17, 2008

Hot.

Innanför dörren låg två böcker från Stefan Jarl, det är bra att kunna byta, han fick en bok av mig och jag fick två av honom. En bra affär kan jag tycka. Plus att det är jävligt inspirerande att byta böcker med någon man respekterar. Alla gör inte det, respekterar honom, i ett utdrag från säpos register framgår det att han utgör en fara för rikets säkerhet. En människa som med sina filmer kämpar mot samhällets orättvisor.

-Hot mot Svea Rikes Säkerhet.

Nynazister som tagit kol på poliser. Mördat fackföreningsfolk. Slaktat homosexuella. De är enligt två efterföljande säopchefer inget hot överhuvudtaget. Inget att bry sig om.

-Inget hot mot Svea Rikes Säkerhet.

Hmm...

T.

Wednesday, June 11, 2008

Fotografi.

Ibland räcker det med en mening.

"Jag tror faktiskt att det finns saker som ingen skulle se om inte jag fotograferade det."

Diane Arbus

T.

Tuesday, June 10, 2008

Kärlek och Hat.

Det finns endast två sinnesstämningar som fungerar. Kärlek och hat. Den utgångspunkten måste jag ha. Då är det på riktigt. Som två lejon som inte fått mat. Ofta kan det skifta på vägen, min ingång till bluesprojektet var hat, som under vägen gled över till kärlek. Det är starka känslor. Kärlek och hat. Antagligen människans yttersta känslor. Nu är jag där igen, mitt i ett pågående arbete, det är lite mer komplicerat den här gången. Jag pendlar dagligen. Pendlar mellan kärlek och hat. Det finns inget mellanting. Det finns inga gråzoner. Antingen kärlek eller hat. Svart och vitt. Men jag vet att långt där inne är kärleken större. Kärleken till livet. Det är det största. Och den segrar alltid. Det måste den göra, annars kan jag lika bra skita i det, lägga ner alltihop.

T.

Monday, June 2, 2008

Stor Bildrea.

Är du trött på dina Ikeatavlor. Längtar du också efter något mer personligt. Passa på. Just nu säljer jag bilder till reapris. Bilder till ditt hem, sommartorp, kontor, eller varför inte som en exklusiv present till någon du tycker om. För endast 1000 svenska kronor får du en signerad 30 x 40 cm stor lamdaprint. Alla bilder är analogt fotograferade med riktig film. Klicka på bilden för att se den i större format. Skicka ett mejl till: thomas.h.johnsson(at)agitera.com









T.

Sunday, June 1, 2008

Puss och Kram.

Igår hade jag det bra. Träffade ett gäng gamla bekanta, några nya bekanta, och en hel del goda vänner. Malmöplanket var det bästa på länge. Stillsamt, opretentiöst och flummigt på ett bra vis. Över nittio fotografer på rad. Det blev som en stor klass-återträff, men utan alla måsten och krav, sen att någon köpte mina printar var som lök på laxen. I augusti drar göteborgsplanket igång, det ska jag försöka ta mig till, ståkkolmsplanket hoppar jag över i år. Är inte speciellt intresserad av att ingå i någon slags fotografisk frimurarorden.

Tommy A från plankarrangörgruppen hälsar att till nästa år lämnas stafettpinnen över till någon annan. Förbered er på att bli delaktiga och dra era strån till stacken. Det pratas om att Agitera ska ta över arrangemanget nästa år, vi får se, Agiterafotografen Camilla står ju bakom göteborgsplanket, kanske tid att knyta ihop säcken och skapa en helhet. Tre plank i tre städer samtidigt. Det vore prylar det.

Läste Birros debattartikel om kulturklimatet härom morgonen. Här är en kille med vass penna. Och pennan är inte bara vass, han vågar vara obekväm, vågar sparka uppåt. En kille i min smak. Artikeln hittar ni på www.hd.se

Det börjar mullra underifrån. Ni som byggt ert hus av sand, ni bör skaffa er hjälm illa kvickt, för skalvet kan komma när man minst anar det.

Puss och kram.

T.